Verzorging

De vacht van een Teddy dwerg adviseren wij wekelijks te borstelen.

Zeker wanneer zij in de verharing komen. Het is belangrijk om de vacht regelmatig bij te houden. Zo hou je het voor jezelf ook gemakkelijk!
Door het wekelijks bij te houden voorkom je vervilten en klitten, dit gaat anders ten koste van de vacht.

 

Wij beginnen op jonge leeftijd met borstelen ongeveer met 4 weken. Wanneer zij verhuizen zijn er hier ook aan gewend.
Inprincipe knippen wij onze Teddy's niet, maar soms is dit noodzakelijk. Teddy's verharen ook in het voor-na jaar bv na een extreme warme periode.

 

Voeding: (zie onderin de pagina een voedingspiramide).

Hooi is gedroogd gras en de belangrijkste voeding voor konijnen.
80% van de dagelijkse voeding moet hooi-en of gedroogd gras zijn. Er zijn vele soorten grassoorten. In hooi zit ook vaak andere beplanting jong gras of bevat veel eiwitten waardoor konijnen veel blindedarm keutels kunnen produceren. Pas gemaaide gras is slecht voor konijnen, het pas gemaaide gras gaat binnen 1-3 uur gisten waardoor het konijn een gasbuik kan krijgen. Gebruik geen Bermhooi deze zit vol met uitlaatgassen, olie-en benzine resten, maar ook met schadelijke gewassen zoals Jacobskruiskruid en Lupine.

 

Hooi moet stofvrij zijn en de halmen zo lang mogelijk. Hoe langer de halmen hoe langer het konijn met kauwen, wat goed is voor de slijtage van de kiezen en het stimuleert het maag-darmstelsel. 

 

Water:
Water mag nooit ontbreken. Als een konijn 24 uur zonder water zit kom het in de problemen omdat er dan vocht tekort ontstaat. Door vocht tekort kan een konijn ook stoppen met eten, wat ernstige gevolgen kan hebben. 
Zorg er dus altijd voor dat de waterbak of waterfles elke dag schoon en gevuld is. 

In oud water ontstaat bacterie-groei, waarvan een konijn ziek kan worden.

 

Goede groenten:
Voorbeeld van goede groente om te geven zijn;
Andijvie, Brocolli, Fenkel(heel weinig), Bleekselderij, Mosterblaadjes, Frambozenblaadjes, Paardenbloemblad, Wortel en het loof van de wortelen.

Het is niet goed om teveel wortel te geven. Wortel bevat namelijk veel suiker en sommige konijnen kunnen hiervan diarree krijgen. Een kleine wortel of een paar plakken per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.

 

Fruit: 
Fruit mag heel weinig gegeven worden dit in verband met de hoeveelheid suikers wat het fruit bevat. Het maag-darm stelsel kan hier heel heftig op reageren. Teveel suikers kan namelijk diarree veroorzaken.